Hemmagjord daim

Hemgjord_daim kopia

Sötsugen!

Här kommer receptet på min egna godisfavorit, daim som dessutom är betydligt nyttigare och godare än den man köper. Ett tips för att lyckas med att göra sitt egna godis är att skaffa sig en riktigt sockertermometer som finns att köpa i de flesta kökstillbehörs butiker. Fler smarriga godisrecept finns i min bok, Gott utan socker.

Det här innehåller den:

  • 3 dl kokossocker
  • 0,5 dl agavesirap
  • Kokosgrädde från en 400 ml konserv (Kungmarkatta)
  • 100 gram 70 % kvalitetschoklad

Så här gör jag:

  1. Ställ in konserven med kokosgrädde i kylen så att kokosfettet stelnar tar ca 30-60 min.
  2. Skrapa ut det vita kokosfettet ur burken.
  3. Blanda ner det tillsammans med kokossocker och agavesirap i en tjockbottnad kastrull och koka (lite mer  än medelvärme) under långsam omkörning till 145 grader.
  4. Ta av från spisen.
  5. Bred ut kolan på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur.
  6. Hacka och smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad.
  7. Ta av från spisen och rör ner den resterande finhackade chokladen.
  8. Bred ut chokladen över kolan. Om kolan är för oljig torka av den med lite papper. Annars fäster inte chokladen ordentligt.
  9. Låt svalna, bryt i önskade bitar.

Lämna en kommentar